Satic

Coltul de rai al Argesului

 • Saticul de Jos si Saticul de Sus fac parte din comuna Rucar, judetul Arges, accesul catre aceste localitati facandu-se intr-o curba situata in localitatea Podul Dambovitei, pe stanga in sensul de mers dinspre Campulung catre Bran, respectiv din DN73/E574, Saticul avand coordonate GPS: N 45.2634 si E 25.1024.

  Drumul este forestier, fiind strajuit de o parte si alta de muntii Iezer-Papusa si rezervatia Piatra Craiului. Pe parte stanga a drumului veti intalni o scara din piatra ce urca catre pestera neamenajata Pestera Ursilor sau Pestera Coltul Suparat, nefiind luminata, avand o lungime de cca. 370m.

  Paralel cu acest drum veti intalni raul Dambovita, dupa cativa kilometrii se afla barajul si lacul Satic, iar mai sus dupa cca. 8 km se afla hidrocentrala "C. H. E. Clabucet" de unde se pot urma doua trasee, respectiv cabana Voina de cca 6-7 h si cabana Valea lui Ivan de cca. 1-1,1/2h.

  Inaintand pe drumul forestier se ajunge la barajul si lacul Pecineagu, o zona cu o panorama deosebita.

  Atat in Saticul de Jos cat si in Saticul de Sus se afla multe pensiuni si cabane, zona fiind foarte linistita ce imbie la relaxare si drumetii.

  Ca si traditii si obiceiuri ale zonei, in seara de 24/25 octombrie, anual, se organizeaza de catre localnici impreuna cu turistii aflati aici "Focul lui Sumedru"constand in alegerea unui loc unde tineri aduc din padure o tulpina de copac ce este fixata vertical in pamant, apoi imbracata in cetina de brad si care la lasarea serii se aprinde focul, tinerii invitand prin strigate toti localnicii "Hai la Focul lui Sumedru". Acest foc semnificand un simbol al zeului care moare si renaste in fiecare an, ier cenusa rezultata este luata de unii sateni pentru a fertiliza gradinile si livezile. Cu aceasta ocazie, femeile impart in jurul focului ofrande, constand in nuci, mere, covrigi, se fierb cartofi in coaja la ceaun care se consuma cu branza autohtona alaturi de un paharel cu rachiu sau vin, atmosfera fiind incinsa si de dansuri populare, petrecerea continuand pana spre ziua.


  Vizitati zona si nu o sa va para rau!

  Sursa: amfostacolo.ro